Danske By- og delebiler inddeler delebilordninger i følgende typer:hertz-delebilen-billede-til-politiken-havn-800x800

Delebiler, hvor bilerne holder på faste stampladser. Delebilisterne reserverer bilerne på nettet, henter bilen på dens faste plads, kører en tur og returnerer bilen til den faste plads. Delebilerne kan reserveres med øjeblikkeligt varsel eller lang tid i forvejen. Brugeren betaler både tidstakst og kilometer takst. Delebilisterne kan vælge mellem et antal forskellige biltyper og -størrelser og evt. også med forskelligt udstyr fx anhængertræk. Internationalt kendes dette koncept som “two-way carsharing”. Defineres i vejloven som “Delebbiler med fast stamplads”.

Bysunset_300x135biler kan afhentes ét sted og afleveres et andet sted inden for nærmere angivne områder, som regel afgrænset i en større byer. Bilisterne finder og reserverer bybilen på nettet. Bybiler kan ikke reserveres ikke lang tid i forvejen, da kun kender deres placering lige før man reserverer. Brugeren betaler typisk kun for tidsleje pr minut, hvilket gør lange ture dyre men korte billige. Internationalt kendes dette koncept som “one-way carsharing”. Defineres i vejloven som “Delebiler uden fast stamplads”.

 

Nabo-biler, hvor ejere af privatbiler udlejer deres biler til andre medlemmer af ordningen, som enten ikke selv ejer nogen bil eller som ejer en bil af en anden imagestype eller størrelse. Udlejningen foregår via nettet, og udlejer fastsætter selv prisen. Udlejer og lejer aftaler selv tidspunkt for overdragelse af bilen og nøglen. Konceptet har potentiale til at bringe delebiler ud til en kreds af brugere, der bor i mindre tætbefolkede områder, hvor der måske ikke er tilstrækkeligt grundlag for andre delebil-typer, idet de private ejere af bilerne står for alle faste udgifter. Internationalt kendes dette koncept som “peer-to-peer carsharing”